fredag 17 juli 2009

Nu är jag såld!

P1020811

Att sticka spets “på riktigt” är ju hur kul som helst! Jag visade tidigare en bild av ett mönster som jag hittade i svärmors mönstersamling, mönstret är till en rund stickad duk. Jag har ju länge tänkt att det skulle vara roligt att prova på att sticka en spetssjal precis som alla andra stickbloggare. Men jag har känt mig lite osäker på huruvida jag ännu är tillräckligt kunnig för att ge mig in på ett sådant projekt. När det här mönstret dök upp tyckte jag att det skulle fungera bra som ett slags test av mina kunskaper.

P1020702

Genom arbetet med duken har jag lärt mig en hel del om vad som fungerar när man stickar riktig spets, samt om vad som inte fungerar. Uppläggningen var lite krånglig, enligt beskrivningen skulle man göra en ögla som man sedan skulle virka upp maskorna i användandes dubbelt garn, och till sist skulle man spänna åt det hela genom att dra i den ena trådändan. Men det fick jag inte att lyckas, vet inte hur de avsåg att man skulle bära sig åt. I stället surfade jag runt och tittade hur andra dukmönster beskrev uppläggningen och det resulterade i att jag gjorde en helt vanlig uppläggning som jag sedan spänner åt med hjälp av en extra tråd.

En annan sak som jag märkte med detta lite äldre mönster var, att man förväntades förstå att när det står sticka i hop två maskor så skall man göra det olika beroende på åt vilket håll mönsterbilden skall luta. Men det tog ju en stund innan jag märkte det. Sedan borde jag definitivt ha haft trästickor att sticka mitten med, metallstickorna trillade ur hela tiden till mitt stora förtret. Nu måste jag också skaffa mig en rundsticka som passar arbetet, eftersom arbetet vill halka av strumpstickorna i kanterna nu när det blivit så här pass stort.

De två viktigaste lärdomarna hittills:

1. Spetsstickning skall göras med 100% koncentration. Det är krångligt att backa om man gjort fel och det är svårt att se var felen sitter, speciellt som nybörjare.

2. Spetsstickning är otroligt roligt! Det blir så fint att man bara häpnar, och det är inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Bara man lär sig se hur maskorna ser ut när det är flera omtagningar med en maska emellan blir det fint!

P1020818

3 kommentarer:

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Det ser väldigt roligt och intressant ut. Något jag ska prova framöver.
hej fr. Koftan

Annika sa...

Ser ju jättefint ut... har dragit mig för att sticka dukar... det ser ju sååå krångligt ut... men de blir ju så fina.... tycker du är jätteduktig som vågar prova o sen lyckas så bra.. Kram ANnika

Efwa - Medea sa...

Vad fin den ser ut. Uppläggningen låter som en magic ring som man använder när man virkar amigurumi. Men ditt sätt blev ju minst lika bra.