lördag 14 februari 2009

Flätstickad mössa med bred resår

Såhär vändagen till ära (alla hjärtans dag brukar här i Finland oftast kallas vändagen) tänkte jag dela med mig av mitt första egenhändigt producerade stickmönster! Detta är också den första mössa jag nånsin stickat och jag tycker till och med om att använda den! Nu är den klar och det har varit mycket intressant att försöka formulera i skrift vad jag gjort medan jag hittat på mönstret. Jag har gjort mitt bästa för att korrekturläsa texten, men om ni hittar felaktigheter i mönstret så blir jag glad om ni hör av er med rättelser!

Om man stickar enligt mönstret blir mössan lite pösig längst upp på huvudet, men vill man ha en mer åtsittande mössa kan man lämna bort några varv av flätningen.

P1020155Garn: Novita Cloud luxus, färg 010

Stickor: 3,5 antingen rundsticka eller strumpstickor

Masktäthet: Med stickor 3,5 motsvarar 10 maskor slätstickning i detta garn 4,5 cm. Huvudets omkrets: ca 55 cm

Ändra storlek: Mönstret består av 12 m, för större eller mindre mössa öka/minska 12 m

Lägg upp 120 maskor på rundsticka eller strumpstickor

Sticka 7 cm resår 1r, 1a

Grund för mönstervarv: 1r, 1a, *3r, 1a, 1r, 1a* upprepas 19 gånger, avsluta varvet med 3r, 1a

Sticka sammanlagt tre varv av grunden för mönstret, i det fjärde varvet börjar flätningarna.

Flätningarna görs så att varannan av grupperna med tre räta maskor flätas till höger, varannan till vänster. De övriga maskorna stickas som de är på stickan. (Rät blir rät, avig blir avig). Flätningarna stickas med räta maskor.

Högerflätning: lyft de två första maskorna på en hjälpsticka och håll bakom arbetet, sticka sedan den maska som är kvar på vänster sticka. Sticka därefter de två maskorna på hjälpstickan.

Vänsterflätning: lyft den första maskan på en hjälpsticka och håll framför arbetet, sticka de två maskorna som är kvar på vänster sticka. Sticka maskan på hjäpstickan.

P1020162

Flätningarna görs vart fjärde varv, sticka däremellan tre varv med 1r, 1a, *3r, 1a, 1r, 1a* 19 gånger, avsluta varvet med 3r, 1a. Sticka totalt 12 flätningar. Du skall få 11 hela ”ögglor”, de tre första varven i skarven mellan resåren och den första flätningen räknas bara som en halv öggla.

Minskningarna börjar samtidigt som du gör den tolfte flätningen och sker endast i själva flätan, övriga maskor stickas som vanligt. Vartefter omkretsen på arbetet minskar kan du byta till en mindre rundsticka eller gå över till strumpstickor.

Minskning 1 i högerfläta: lyft de två första maskorna på hjälpsticka och för bakom arbetet, sticka 1r, sticka ihop rätt de två maskorna på hjälpstickan.

Minskning 1 i vänsterfläta: lyft den första maskan på hjälpsticka och för framför arbetet. Sticka ihop rätt de två maskorna som är kvar på vänster sticka, sticka sedan maskan på hjälpstickan.

Resultatet blir en fläta över bara två maskor istället för tre som tidigare. Sticka därefter två varv utan minskningar. P1020173

Nästa minskning sker på det tredje varvet räknat från den föregående minskningen, även denna görs i flätan som när minskningen är gjord inte är en fläta längre utan bara 1rm.

Minskning 2 i högerfläta: den första maskan lyfts på hjälpsticka och förs bakom arbetet. Sticka ihop rätt maskan på vänster sticka med maskan på hjälpstickan.

Minskning 2 i vänsterfläta: den första maskan lyfts på hjälpsticka och förs framför arbetet. Sticka ihop den rätt med maskan på vänster sticka.

Sticka tre varv *1r, 1a* innan nästa minskning görs på det fjärde varvet räknat från föregående minskning. Observera att minskningen inte görs jämnt över arbetet utan bara som fortsättning på högerflätorna. *lyft 1rm, sticka 1a, dra den lyfta maskan över den stickade, 1rm, sticka ihop rätt de två följande maskorna, 1a, 1r, 1a* upprepa från * varvet ut.

Sticka därefter ett varv där du stickar samma sorts maska som den i varvet under.

Sticka ytterligare ett minskningsvarv *lyft 1rm, sticka 1r, lyft den lyfta maskan över den nyss stickade, 1r, 1a, 1r, 1a* upprepa från * varvet ut.

Nästa varv: *sticka ihop de två första maskorna rätt, sedan 1a, 1r, 1a* När varvet är slut skall du ha 40 m på stickorna. Klipp av garnet så att du har en ca 20-30 cm lång tråd att arbeta med. Dra garnet igenom de kvarvarande maskorna och dra åt ordentligt. Fäst tråden noga på avigsidan. Fäst övriga lösa trådar.

P1020169

2 kommentarer:

Annika sa...

Åhhh den ska jag testa.... snygg!!!! kul med egen design... Kram Annika

Annika sa...

Visst ska du få receptet på limporna.... glömde bara nämna det sist.... mejlar...Kram Annika