onsdag 18 februari 2009

Hur välja kläder åt en antik docka?

Vad glad jag blev när det i måndags låg ett vadderat kuvert på tamburgolvet! Nu har den gamla porslinsdockan fått ett par nya kroppsdelar!

P1020188

Long story short. Jag letade först i olika hobbybutiker men hittade inte några armar som kändes rätt åt min dam. Sedan började jag undersöka internetutbudet och efter mycket sökande kom jag till Retro Café Art som hade dessa armar. De är ungefär samtida med dockhuvudet och i lämplig storlek, så jag slog till. Det jag ännu funderar på är om jag skall leta efter ett par porslinsfötter, eller om jag skall göra tygben åt henne. De ska ju ändå inte synas under kjolen.

Kjolen ja. Som jag nämnde avbildar huvudet en vuxen kvinna, vilket innebär att det är vuxenkläder hon ska ha på sig. För mig som älskar gamla kläder och kostymfilmer är det enormt kul att få fundera på klädseln. Först hade jag en vision om att göra en klänning som skulle ha varit mer 1850-60 tal (tänk Borta med vinden), men jag vill hålla mig trogen till dockhuvudets ungefärliga tillverkningsperiod och bestämde mig för att söka klänningsmodeller som var moderna mellan 1880 och 1900.

Samtidigt som det är roligt att se bilder av alla de fantastiska kläder som finns bevarade försöker jag hålla i minne att hon var docka i en småstad och inte avsedd för några Worth-kreationer som på bilderna nedan. Otroliga eller hur!

House of Worth: Evening dress (1976.258.1a,b)". In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. http://www.metmuseum.org/toah/hd/wrth/ho_1976.258.1a,b.htm (October 2006) House of Worth: Wedding dress (C.I.41.14.1)". In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. http://www.metmuseum.org/toah/hd/wrth/ho_C.I.41.14.1.htm (October 2006)  Charles Frederick Worth and House of Worth: Evening dresses (C.I.49.3.25a,b)

Jag är avis på den på the Metropolitan Museum of Art som får jobba med deras dräktsamlingar, klänningsbilderna är från deras webbsidor. Där kan ni också läsa mer om House of Worth som var det unga (rika) damer på den tiden drömde om i klädväg. Vilken känsla för materialet man hade, klännigarna är nästan lite skulpturala!

En outsinlig källa för en som vill lära sig att sy gamla klänningar är Demode, som syr epokdräkter och bloggar om det! Hon har gjort ett enormt jobb med att samla länkar till bildmaterial relaterat till kläder på olika virtuella museer världen runt. Länkarna hittar ni HÄR. Jag har gått igenom dem i jakt på olika alternativ och jag tänkte först att dockan skulle passa i en klänning i den här stilen, tidigt 1880-tal.

http://dept.kent.edu/museum/exhibit/colors/1983_1_120.htm  http://www.zum.de/Faecher/G/BW/Landeskunde/schwaben/schloesser/ludwigsburg/mode/rundgang/neobarock01.htm

Men ju mer jag funderat på saken så är också dessa modeller för fina. Jag vill att dockans utseende skall motsvara det en småstadsdam i Norden kunde använda i klädväg. Däremot är siluetten på klänningarna ungefär det jag tänker mig. Söker jag någon sorts autenticitet är gamla fotografier en rätt bra källa (om man bortser från det faktum att man sällan var vardagsklädd eller särskilt "autentisk" då man poserade för ateljéfotografierna). Jag hittade en uppsjö med bilder av okända kvinnor i olika nätutställningar. Damen i vit klänning på fotografiet nedan har ju faktiskt likadan frisyr som min docka, har ni sett! Det ger ju en hänvisning om vilken typ av klädsel man haft frisyren till.

  http://www.nba.fi/img/57b65c0f.jpg 

Tyvärr blir skarven mellan dockans tygkropp och porslinshuvudet inte särskilt estetisk, så en balklänning som på bilden ovan är kanske inte den mest klädsamma. Därför får det nog bli en modell med lite mer täckande överdel, alltså högre i halsen och långa- eller trekvartsärmar. Här ser ni några mer vardagliga exempel på hur halsen och ärmarna kunde utformas. Bilden nedan längst till vänster är dansk, de två andra är mer lokala exempel som jag hittade i Finländska museiverkets webbutställningar.

http://tidenstoej.natmus.dk/periode1/dragt.asp?ID=105http://www.nba.fi/img/89d7aff5.jpghttp://www.nba.fi/img/0dbefa4a.jpg

Där letade jag igenom en ganska stor samling porträttfotografier och insåg att hon lika bra kunde ha en ljus eller vit blus med en mörk kjol med hög midja till. Åtminstone om man jämför med vad vanligt folk verkar kombinera frisyren med i slutet av 1800-talet. Från Worth-klänningar till svart kjol och blus - tala om att sänka ribban! Jag tror jag höjer den en aning och väljer nivån på de tre damerna ovan för dockans klädsel. Då blir det alltså en rätt smal kjol och separat överdel. Kjolen får ha några enkla draperingar, överdelen kommer att vara åtsittande och ha halvlånga ärmar samt ha en diskret urringning. Färgskalan kommer att vara lite mörkare, och jag tänker koncentrera de dekorativa detaljernas placering till ärmarna och på bröstet.

Nu gäller det bara att fatta ett beslut om fötterna så jag kan börja planera dockkroppen och sy kläder!

4 kommentarer:

Mikaela sa...

Vilket jobb du har framför dig! Och vilken research du har gjort! Underlättar säkert det framtida jobbet...

Tant Kofta sa...

Vad roligt det ska bli att få följa utvecklingen. jag tycker att du kan sticka en vacker sjal till henne också.
hej fr. Koftan

Annika sa...

Ska bli så spännande att få se resultatet på ditt dockprojekt.... Kram Annika

Lottaspace sa...

Hej!
Vilket spännande projekt du har på gång! Roligt! Lycka till!

Ha en trevlig vecka!
Lotta