söndag 26 oktober 2008

Fingervantar med traditionella mönster

P1010353

Jag har nu stickat klart ett till av mina halvfärdiga projekt, nämligen fingervantarna med traditionella mönster. Jag har alltid tyckt om mönstren på den så kallade Lappfjärdsvanten och därför valde jag att använda två av mönsterbårderna på fingervantarna. Garnet är drops alpacka, tyvärr har jag inte kvar färgernas nummer men det är som ni ser senapsgult, chokladbrunt och vinrött. Det gick åt nästan ett helt nystan av det gula garnet för vantar i storlek 7. Jag använde mina trästickor i storlek 2,5 och det tyckte jag var lagom. 

Jag har inte stickat fingervantar tidigare, så själva fingrarna blev inte helt så snygga som jag hade önskat men jag lär väl mig med tiden. Det svåra är ju att sticka så att det inte uppstår hål runt fingrarna, hur man skall bära sig åt är jag inte helt säker på ännu. Mönsterstickningen blev lite för spänd så bårderna är en aning smalare än vantarna i övrigt, detta gäller speciellt den första vanten. När jag gjorde den andra hade jag redan börjat sticka lösare. Hursomhelst är vantarna riktigt varma och sköna, tack vare alpackagarnets lite fluffiga karaktär och det dubbla lagret garn som mönsterbårderna bidrar med. 

Eftersom jag utgår ifrån att Lappfjärdsvanten inte är så väldigt känd på annat håll än i Österbotten tänkte jag presentera den kortfattat, samt visa en bild på de två variationer jag har i min ägo. Etnologen Hjördis Dahl har sammanställt information om den finlandssvenska textila traditionen i boken Högsäng och klädbod utgiven 1987. Här berättas att Lappfjärdsvantarna stickats redan under 1800-talet och mönsterbårderna har då också använts för att pryda strumpskaft. Vanten har stickats främst för eget bruk, men det fanns också stickerskor som tillverkade dem till försäljning. Det vanligaste är att den stickats som den till höger, med vit botten och olika granna färger i varje mönsterbård. Även varianten med mörk botten och flerfärgade bårder är rätt vanlig. De olika mönstren lär ha egna namn. Jag såg att de fanns upptecknade i en bok om finlandssvensk hantverkskultur som Marthaförbundet gett ut, Marthornas textilskatter från 2007. Den borde jag nog för övrigt skaffa när tillfälle bjuds, den verkade innehålla mycket intressant.

P1010370

4 kommentarer:

SUSANNE sa...

Kul att du berättar lite historia bakom vantarna som för övrigt är underbara.

Annika sa...

Snygga snygga... har aldrig testat fingrar o det blir nog inga heller...ser inte roligt ut..:) Kram Annika

disa sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

肉羹麵Jason sa...

That's actually really cool!亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,
三級片,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,成人圖片區