onsdag 8 juli 2009

Hantverksvecka, dag 5

Nu är hantverksveckan officiellt avslutad och jag ska försöka hinna med ett sista inlägg om det jag hann med under dag fem innan jag åker på en kortare semesterresa.

Den första ärmen till spetskoftan är nu på gång. Jag valde till sist att sticka tre rader av mönstret mitt på ärmen och göra resten i slätstickning. Bilden till vänster visar hur ärmen kommer att se ut uppifrån, den till höger hur ärmen blir från sidan.

P1020778 P1020780

Under dagen hann jag också gå via en tygbutik och en knappförsäljare. Jag hittade efter mycket funderande en lustig, oval knapp som jag tror att kan passa fint med koftan. I tygbutikens fyndlådor fanns två härliga linnetyger som bara måste med hem. Ett mörkare som jag använde i ett annat av dagens projekt och ett ljusblått som jag nån gång skall försöka sy en sommarklänning av…

P1020785

Det andra huvudsakliga projektet under dagen var att komma i gång med att sy grytvantar. De vi använder är mer än tio år gamla och utslitna, så det är verkligen dags att skaffa nya. Men varför köpa färdiga när man kan sy själv och samtidigt vara lite kreativ? Jag sydde stommen till två olika modeller, en som är en enkel tumvante och en annan som har ett större fack för tummen. Dessa är till hälften återanvända, eftersom flanelltyget jag använde till foder är ur mammas gömmor. Som värmeisolering använder jag en slags tjockare filttyg och ytterst kommer en handske av det mörkare linnetyget jag hittade i fyndlådan. Yttertyget skall få någon slags dekoration ännu innan jag syr ihop handskarna helt.

P1020774

Under veckan har jag alltså fått påbörjat följande projekt:

  1. Doftpåsar för våra garderober
  2. Mönster till spetskoftans ärmar
  3. Ett första plagg åt porslinsdockan
  4. Stickmarkörer
  5. Grytvantar
  6. Blocka halva koftan

Det tycker jag är ett bra resultat. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg är det fint att ha fått påbörjat saker som kräver lite mer tid att komma igång med. Nu kan jag om kvällarna jobba lite åt gången med det som är kvar.

Som avslutning måste jag bara visa den härliga låda med jordgubbar jag köpte för att frysa in, man kan ju också se syltande och infrysande som ett slags hantverk!

P1020771

2 kommentarer:

Annika sa...

Hejsan! har ingen koll på om det finns beskrivet på nätet men vet at det finns böcker där det är med.... men det är inte alls svårt... man tar en ring av ståltråd..... jag tar 4-5 strån... lägger bakom ringen... tar stråna över ringer emot mig o sen bakom de strån som ligger bakom.... låser alltså fast dessa.... sen är det bara att fortsätta... ska försöka fota steg för steg.... gräset är bäst om man tar det före midsommar innan det blir för stelt.... men tex irisblad kan man fläta nu.... hoppas du kan testa dig fram med hjälp av "beskrivningen"..:) Kram Annika

Annika sa...

Hej igen... googlade på gräskrona o hittade Ernst på tredje sidan tror jag... en film som visar hur man gör med ett strå som stomme.. bara att byta ut mot ståltrådsring.... lycka till