fredag 16 januari 2009

Från släkthistoria till ny hobby

Jag har under den senaste tiden fördjupat mig i olika nya hobbyverksamheter, surfat på nätet i timtal och lärt mig en massa nytt och spännande. En sak jag bestämt mig för att prova på är att tillverka en porslinsdocka med tillhörande tidsenlig klädsel. Lite kitschigt? Jepp, men ack så roligt för en som sedan barnsben älskat klädedräkter från flydda tider och alltid önskat att jag levt ett par hundra år tillbaka i tiden just för de fina klädernas skull. (Faktumet att jag sannolikt skulle ha varit en lortig bondjänta klädd i trasor nånstans i obygden om jag levt då kan inte krossa drömmen!) Orsaken till det nyvaknade dockintresset är den här damen:P1010830 

Hon köptes som gåva från en av mina manliga släktningar till dennes syster, troligen någongång på 1920-talet. Livet behandlade inte familjen så väl och systern hamnade som ung i olycka som det hette på den tiden och fick flytta långt bort för att börja om. Dockan lämnades kvar i barndomshemmet och räddades av en annan broder innan huset och inventarierna såldes efter deras föräldrars bortgång. Sedan var dockan försvunnen i många år, men återfanns för några år sen i golvet på ett gammalt hus som den förste brodern varit bosatt i, därefter hamande den i min ägo. Jag skulle aldrig ha vetat att dockhuvudet hade denna historia om jag inte råkat träffa systern, som av en händelse började berätta om dockan. Jag lade ihop ett och ett och hon kunde identifiera huvudet som dockan från hennes barndom. Hon gav den åt mig och uppmanade mig att ta väl hand om den. Och det är vad jag tänker börja göra nu!

P1010836

Jag har bestämt mig för att ge damen en ny kropp, samt tidsenliga kläder. Men för att kunna besluta mig angående kläderna måste jag ta reda på hur gammal hon är. Sagt och gjort. Jag började surfa på nätet och hittade så småningom olika sidor med antika dockor. Det jag lärt mig är att hon föreställer en vuxen kvinna, och är i en modell som på engelska kallas "China Head Low Brow Doll", exempelvis enligt den här referenssidan. Det innebär att hon är gjord någon gång mellan 1880 och ca 1910, troligen tillverkad i Tyskland. Hon har inga stämplar eller andra märken, vilket tyder på att hon är gjord som billig massproduktion.

P1010839 Tyskland var i slutet av 1800-talet och under 1900-talets första hälft mycket stort inom leksakstillverk-ning, och de flesta namngivna fabrikerna har tillverkat exakt den här modellen. Tydligen har vissa av de mer kända dockfabrikerna sålt kopior av sina gjutformar åt mindre tillverkare, på så sätt finns samma modell lite varstans. Något större ekonomiskt värde har hon knappast eftersom hon inte har stämplar. Utöver detta har hon en stor spricka bak i nacken och oestetisk slitning i ansiktet och på håret. Titta HÄR så ser ni en syster till min dam, priset på den dockan är till stor del baserat på att hon faktiskt har originalkroppen kvar.

Det känns riktigt roligt att ha det här projektet i startgroparna! Jag har ingen tidtabell som jag tänker följa utan jobbar med dockan när jag känner för. På stickfronten inget nytt som jag får berätta om =) I kväll skall jag börja på framstycket till västen, så jag hinner få den klar innan det blir sommar...

3 kommentarer:

Tant Kofta sa...

Tack för en fin berättelse.
Jag väntar ivrigt på nya rapporter om hur det går med dockan.
hej fr. Koftan

Mia sa...

Vad roligt att du tittade in hos mig. Tack vare kommentaren så hittade jag även till din fina blogg.

Fågelsången på min sida... om du scrollar allra längst ned på min sida så ser du varifrån har fått den. Klicka på "get free" så kommer du dit, inget krångel tyckte jag i alla fall. :)

Lycka till och välkommen tillbaka till mig!

Kram Mia

Annika sa...

Vilken sötnos... ska bli kul att följa det projektet... Kram Annika