måndag 30 november 2009

Återvunna ljus steg för steg

P1030762 

Jag tycker det är trevligt med tända ljus i novembermörkret, och en följd av detta är en mängd ljusstumpar och stearinrester som blir över. Efter att ha undersökt saken hittade jag ett flertal olika beskrivningar på nätet av hur man återvinner ljusstumpar. I söndags hade jag lite tid över och hann prova denna riktigt roliga sysselsättning. Den tar inte särskilt lång tid heller, själva smältandet och stöpandet tog ca 15 minuter, sen tog det ungefär ett par timmar innan ljusen hade stelnat. Jag använde ett kärl och en sked som i fortsättningen bara används till ljustillverkning. Nog får man bort stearinet, men jag tycker det känns bäst att inte ha stearin i matlagningskärl, det är ju ändå frågan om en icke-ätbar produkt.

Som den bloggare man är skulle processen förstås dokumenteras, här kommer instruktioner steg för steg. Ljuset i bilderna kunde säkert vara bättre, men det här är så bra det blev en regnig kväll i november.

P1030749

1. Tillbehör: du behöver ljusstumpar och stearinrester, ett kärl att smälta dem i, sked, formar, veke, fäste för veken, sax, matolja och eventuellt en strumpsticka/annan motsvarande pinne att fästa vekarna i. Veke och metallhållare finns att köpa på de flesta hobbybutiker och självklart på nätet.

P1030748

2. Fäst veken i den lilla metallplattan som skall hålla veken mot bottnen av formen. Jag klippte en 5 cm lång veke som jag knöt fast i strumpstickan så att veken skulle hållas rak när jag hällde stearinet i formen. Olja formarna med matolja om du vill kunna ta bort ljuset ur formen. I dessa gamla kakformar behövdes ca ½ matsked för att få ljuset att lossna.

P1030750

3. Ta bort så mycket av den brända veken som möjligt. Lägg ljusstumparna i kärlet och placera kärlet i vattenbad. Se till att inget vatten hamnar tillsammans med stearinet. Starta värmen och följ med hur stumparna börjar smälta.

P1030751

4. Stumparna smälter rätt fort när de väl kommer igång. Ta skeden och fiska upp de gamla vekarna ur stearinet. Om det lossat sotflagor från vekarna kan man försöka ta bort dem på samma gång.

P1030753 

5. Lägg ett papper under ljusformarna för att skydda arbetsytan. Doppa veken i den smälta stearinen så den blir ordentligt indränkt och låt stelna. Doppa metallplattan på nytt i stearin och fäst den mitt i ljusformen. Med så här små ljus hölls veken upprätt också utan hjälpsticka efter att den stelnat av stearinet. Häll sedan försiktigt det smälta stearinet i formarna. Spara det stearin som blir över.

P1030765

6. Låt stearinet stelna ungefär en timme. När stearinet stelnar bildas en liten fördjupning i området runt veken. Värm på nytt upp det stearin som blev över och häll över ljuset. Se till att få det nya lagret att nå ända ut i kanten, som ni ser blir det annars en extra kant på ljuset. Kan ju i och för sig vara trevligt om man är ute efter den effekten. När det andra lagret stelnat kan man försiktigt lossa formen och plocka ut ljuset. Kom i håg att bränna ljusen på eldsäkert underlag!

Slutsatser:

Jag räknade ut att veke och hållare kostade 20 cent per ljus. Ett vanligt värmeljus kostar här mellan 5 och 7 cent styck, så man vinner ju inget rent ekonomiskt på att göra egna. Det skall också sägas att det går säkert att få ner materialpriset om man köper större mängder från den billigaste tänkbara butiken. Det går också att köpa stearin om man inte har tillräckligt med ljusstumpar, då stiger självfallet kostnaderna. Jag köpte också för tjock veke, till så här små ljus hade det varit bäst med den tjocklek som vanliga värmeljus har. Är veken för tjock brinner ljuset för snabbt och med för stor låga. Som form kan man använda nästan vad som helst. Gamla kaffekoppar, glasburkar, snäckskal eller annat icke brännbart material om du vill bränna ljuset i kärlet. Om du bara behöver en löstagbar form kan exempelvis joghurtburkar eller andra engångskärl i plast fungera. Kom bara i håg att olja burken, annars får du inte loss ljuset!

Inga kommentarer: