söndag 31 augusti 2008

Dags att återgå till vardagsrutiner

Tystnaden sedan senaste inlägg berodde inte på att jag var missnöjd med det nya blogghjälpmedlet, tvärtom! Tiden den kvällen tog helt enkelt slut och jag skulle iväg på resa dagen därpå. Nu är jag klar med den sista arbetsresan på ett bra tag, från och med nu kommer jag att kunna uppdatera bloggen lite mer regelbundet än under sommarmånaderna. Tusen tack Lotta för att du tipsade om live writern, nu kan man ju koncentrera sig på innehållet och inte på krånglande program!

Det har inte blivit så mycket hantverkande på sistone, tiden har inte riktigt räckt till. Sen tycker jag inte om att ha med mig större stickningar när jag reser, så det jag jobbat på då har varit makens BFF sockor, har hunnit till hälen på den andra sockan. Lille M:s tröja har jag stickat på när jag varit hemma och vända och nu har den kommit så långt att jag skall börja med den andra delen av framstycket, och jag måste skaffa knappar denna vecka så jag vet hur stora knapphål jag skall göra. Den vita tröjan är nu så nära klar den kan bli, jag har stickat om ärmarna och nu är det är bara några trådändar som skall fästas och kragen blockas lite till. Nästa gång jag skriver skall ni få se bilder på den färdiga skapelsen.

Jag har också hunnit hem och hälsa på mina föräldrarna för ett tag sedan och där passade jag på att ta lite bilder på hobbyarbeten som jag gjorde för länge sedan. I tio-tolvårsåldern var jag mycket intresserad av dockskåp. Allt började med boken Dockskåp - en värld i miniatyr som köptes via en bokklubb. Inom kort omsattes intresset i praktiken och min snälla pappa byggde stommen till ett stort dockhus som jag hade gjort ritningen till. Redan då hade jag tydligen koll på arkitekturhistoria och sökte husets förlaga bland 1850-talets arkitektur och inredningen förlades tidsmässigt till ca 1900. På den tiden hade jag tillgång till snickarbod och obegränsat med verktyg och material, jag konsulterade pappa och han hämtade hem fanerer, träsorter och övriga tillbehör som behövdes. Allt är tillverkat i skala 1:12 på ett ungefär.

                 P1000122

När jag tittar på bilden av detta köksskåp är jag ärligt förvånad över att det är jag som tolvåring som lyckats uppnå detta slutresultat. Jag är inte helt övertygad om att det skulle bli mycket bättre om jag försökte på nytt i dag. Modellen hittade jag i den ovan nämnda boken och därefter ritade jag upp mönster, sågade, limmade och målade tills skåpet var klart. Det enda jag skulle byta ut i dag är tyget som hänger nedtill, men jag hade jag inte så många alternativ då.

               P1000128

Jag hann ganska långt med själva möblerna i huset, här kommer prov på en stol och ett bord i gustaviansk stil, bordet har glasmosaik i skivan! Stoppningen blev inte så lyckad på stolen, men det är ju lätt att göra om ifall jag någon gång har lust. Och det har jag egentligen, har många gånger övervägt att ta med mig dockhuset hit hem och fortsätta där jag slutade. För i tonåren kom mycket annat intressant emellan och dockhuset lämnades halvfärdigt. Lite på samma sätt gick det med stickningen, inte fanns det tid med sådant då. Problemet med dockhuset är att jag inte har någon snickarbod här i lägenheten, sågspån är jag för bekväm för att ha flygandes omkring inomhus.

Jag hittade också en annan sak i gömmorna i föräldrahemmet som fick mig riktigt rörd. En härva garn som jag och min farmor växtfärgat tillsammans när jag var ca 10 år. Just nu har jag inte hunnit ta bild på garnet, även detta utlovas till nästa gång. Tänk att det fanns kvar! Jag vill definitivt använda det till något stickprojekt. Men vad det skall bli måste jag fundera noga på eftersom detta garn är värdefullare än något annat jag arbetat med hittills, då det representerar något som aldrig kommer igen.

Nu blev det alldeles för långt igen, återkommer med bilder på mina skatter senare i veckan! Avslutar med en bild som åskådliggör skalan på möblerna lite bättre.

                     P1000131

1 kommentar:

Daddis sa...

Vilken trevlig blogg! Gillade verkligen fodralen du gjort till pinnarna. Har funderat ett tag på hur jag ska förvara mina pinnar! =)