måndag 29 december 2008

Slut på hemligheterna

Nu är julfirandet över och klapparna utdelade. Det betyder att jag kan visa upp hur det halsskydd jag började sticka på tidigare i höstas blev. Egentligen var det ingen "riktig" julklapp, jag började ju tillverka det på beställning av min mor. Men eftersom jag hann få det färdigt just före jul passade jag på att slå in det i presentpapper för överraskningens skull. 

P1010677

Det fina med den här modellen är att det är enkelt att justera hur högt kring nacken man vill ha skyddet. Det går bra att vika ner lite extra om man får varmt då man är ute och rör på sig. Sedan värmer det en bit ner över axlarna och även fram på bröstet om man vill ha rocken en aning uppknäppt.

Garnet är det vita Sublime-garn som blev över nP1010684är jag stickade en vit kofta tidigare i år. Det strukturerade mönstret hittade jag på sidan Angel Hugs Stitch Sampler och det går under namnet Grill Stitch. Det och garnet kom mycket väl överens, jag kan bra tänka mig att använda det i något annat projekt med liknande garntyp. Jag har en misstanke om att ifall garnet är mycket fluffigt blir effekten inte lika bra. Stickorna var mina rundstickor som jag lyckats glömma exakta storleken på, omkring 3,5-4 borde den vara i alla fall.

Nog skrivet för i kväll, jag är urtrött och skall gå och lägga mig. Det är lite ironiskt att man måste vila upp sig efter all ledighet och lugnt julfirande man haft...

onsdag 24 december 2008

Julstrul

Av någon anledning beter sig bloggen inte som jag vill, titta nedåt på sidan för att se min julhälsning!

söndag 21 december 2008

Hantverksterapi i vintermörkret

Under årets mörkaste dag behöver i alla fall jag lite färg och ljus för att pigga upp mig. Jag tänkte därför dela med mig av några ljusa detaljbilder av en vacker folkdräkt som finns i min ägo. Denna Lappfjärdsdräkt har gått i arv från min mors sida under många år, de äldsta delarna torde vara från början av 1900-talet. Tyvärr har jag inget fotografi där jag har den på mig, men länkar här till en bild med andra som bär den.

Yngre skjortan uppe, äldre nedtillDen del av dräkten jag själv tycker är allra vackrast är skjortan. Jag har två skjortor, en som torde vara gjord på 1960-talet och en som är mycket äldre. Den är av storleken att döma troligen en barnskjorta och från tidigt 1900-tal. På bilden ovan är den äldre nedtill. Broderierna är gjorda med röd tråd på vit botten och utförda med symaskin.

Den äldre skjortans krageNärbilden av kragen till höger visar den äldre skjortan, observera den svarvade knappen av ben. Denna saknar broderier längs knäppningen medan den yngre skjortan har mer broderier runt halsen och längs axlarna. Detta har troligen att göra med att den varit avsedd för barn. I boken Högsäng och klädbod av Hjördis Dahl finns bilder av kvinnoskjortor tagna på 1920-talet och dessa har broderi i samma utsträckning som min damskjorta.

Det är ganska många tekniker som man har fått in på ett och samma plagg! Jag är själv inte någon kännare av broderitekniker, men utgående från boken har jag identifierat tekniken som håller samman vecken som daldersöm.

Den yngre skjortans ärm

Den äldre skjortans ärm med daldersöm

Äldre skjortan till vänster, yngre till höger 

Till sist en bild där ni kan se en skymt av den grannröda kjolen med svaga randningar i grönt och gult. förklädet är samma färg som kjolen och även det är från tidigt 1900-tal. Det knyts med ett vävt band i rött och vitt med stora tofsar. Enligt sagesmännen i boken fick man lov att knyta de långa banden i en rosett på magen, för de var ständigt i vägen trots att plaggen endast användes till fest. Som parentes får man komma ihåg att de finlandssvenska folkdräkterna återupplivades i början av 1900-talet på initiativ av en urban borgarklass som ville rädda den genuina allmogekulturen från att utplånas av industrialisering och modernisering. Kanske var det därför den användarvänliga aspekten av dräkten inte prioriterades... P1010302

God Jul!

P1010634

Jag tänkte att en kort julhälsning till er skulle vara på plats så här på julafton. Här ser ni det julkort som jag i år sänt till vänner och bekanta. Det blir ju så inför jul att allt hantverk går inte att visa upp genast det är färdigt... Kortet är gjort på en metallglittrande dubbelvikt kortbotten, inuti är ett dekorklippt vitt papper fäst, och på det är hälsningen är skriven. Bilden har jag tagit själv för några år sedan.

Ingen jul utan knäck! Knäcken på bilden är utan extra smaktillsatser, vi brukar tycka att 1 dl socker, 1 dl sirap och 1 dl grädde blir bäst. Tips: ifall man har svårt att få ut knäcken ur formarna kan man lägga dem i frysen i ca 20 minuter, då lossnar folien utan problem.

En riktigt god jul till er alla!

onsdag 17 december 2008

Var kan jag lära mig göra stickmönster?

Det är något som jag funderat på en hel del de senaste dagarna. Jag skulle vilja lära mig hur man på riktigt skall gå tillväga för att skapa olika typer av stickmönster. Detta aktualiserades när jag arbetade med den gråa västen. Då jag inte kan någon annan metod får jag arbeta med ett sorts märkligt visuellt system som jag började med i samband med den vita koftan. Jag ritar helt enkelt ut hur de olika delarna skall se ut på ett papper i skala 1:1 och så ser jag till att stickningens yttre kanter följer de ritade linjerna. Ett slags färgläggningsbok för stickare kan man kanske jämföra det med.

P1010620

Det här sättet är ju inte direkt bra när jag vill kunna skriva ner hur jag stickat eller kunna räkna ut på förhand vad som behöver göras. Sedan är det ingen garanti för att mönstret sitter särskilt bra då pappret inte vill böja sig enligt kroppen. Det måste finnas andra sätt att arbeta på och därför har jag ett par kvällar suttit och letat efter olika böcker i ämnet.

Tyvärr har jag inte ritktigt hittat någon som verkar vara just det jag söker. På en blogg nämndes boken Stretch fashion: Design and Patternmaking for Stretch and Knit Fabrics. Den verkar vara riktad mer till proffsdesigners och jag är aningen osäker på om jag kommer att ha någon hjälp av den om den är för avancerad. En annan bok som ofta dyker upp i nätbokhandlarna är Knitting in Plain English: Updated Edition. Den får blandad kritik och jag har inte ännu fått riktigt klart för mig om den är bara en grundhandbok för nybörjare eller om den faktiskt fokuserar på att designa själv.

Andra böcker jag tittat på är The Knitter´s Handy Book of Sweater Patterns och Teach Yourself Visually Knitting Design: Working from a Master Pattern to Fashion Your Own Knits. Den första hade någon i kritiken nämnt att bara tar upp tröjor som är raka i sidorna och det kan jag ju redan, jag vill lära mig olika sätt att göra mer figursydda plagg. Den andra är uppenbarligen en bok med standardmönster som man sedan lätt skall kunna omvandla enligt eget behov.

Detta innebär ju att jag gärna tar emot tips av er, känner ni till någon bra bok eller internetresurs som presenterar mönsterskapande mer ingående?

 Näsduksfodral från inspiration M

I dag fick jag annars en jättefin gåva av en annan hantverkare och jag måste bara visa upp den! Lotta utvecklar sina sytalanger och åtminstone jag tycker att detta härliga lilla näsduksfodral är underbart sött och även välsytt! Bilden tagen i kvällsljus är tyvärr inte helt rättvis men jag bara måste lägga in den nu. Jag borde gå i kurs hos dig, du är så duktig på att hantera symaskin! Så här i förkylningstider tror jag att detta blir ett utmärkt tillägg i handväskans standardpackning.

lördag 13 december 2008

Solfjädersmönstrad halsduk

Jag började tidigare i höst med projektet att lägga in bilder på alla de stickningar jag gjort sedan 2007. Nu har turen kommit till den vita, solfjädersmönstrade halsduken som jag började med efter att mina allra första grårandiga sockor var klara. 

P1010257

Jag gillar verkligen denna halsduk och den är i flitig användning. Garnet är Drops Alpaca i den vita färgen 1101. Fotografierna på halsduken tog jag tidigare i höst, när vi ännu hade lite kvällssol på balkongen. Tyvärr ledde ljuset från solnedgången till att man inte ser den rätta färgen på bilden. Stickstorleken som användes var 2,5.

P1010254 P1010258

Detaljbilder av mönstret på halsduken

söndag 7 december 2008

Nu är inspirationen tillbaka!

Jätteroligt att efter en lite längre paus hitta stickglädjen på nytt! Jag var nästan lite bekymrad ett tag, tänk om jag aldrig skulle få lust att sticka igen? Vad skulle jag göra av alla garn i så fall? Visst har jag haft lite sämre inspiration emellanåt, men aldrig såhär totalstopp. Men som ni stickare vet, när man sedan råkar få tag i det där speciella garnet som får en mängd nya idéer att födas eller får sista pusselbiten i en gammal vision att falla på plats så finns det ingen återvändo.

P1010606

Här är ett smakprov på min comeback-väst. Redan tidigare i höstas hade jag funderat på att sticka en sån där väst som är modern just nu, lite grov i strukturen, med bälte i midjan och lite ärm. Då provade jag några olika garner men hittade inte riktigt något som kändes rätt. I garnbutiken jag besökte i fredags hittade jag det perfekta garnet för detta projekt. Sublime Organic Merino Wool dk i färgen 113.

Garnet är underbart mjukt och så tilltalar den ekologiska aspekten mig. Det känns bra när man genom sin konsumtion kan bidra till en aningen hållbarare utveckling. Det enda jag tyvärr inte vet är varifrån garnet kommer, det vill säga ifall de stackars australiensiska fåren flåtts för att jag ska kunna sticka med extra mjukt garn...Jag är så naiv att jag hoppas att den ekologiska stämpeln på nåt vis skall garantera att också djuren behandlats väl. Men i övrigt säger man sig ha producerat ullen och garnet enligt ekologiska metoder, samt färgat med snälla färger. Så det är ju alltid något.

P1010601

Jag köpte bara ett nystan i fredags för att prova på och se hur det beter sig, men nu har jag stickat upp det garnet så i morgon bär det av till garnbutiken igen. Jag måste också fixa till någon sorts mönster, för nu blev jag så ivrig att jag bara satte igång med ryggen direkt. Jag vet ju hur bred den skall vara över höften och hur bred resår jag vill ha nedtill. Då är det bara att köra på, eller? Slutresultatet skulle kunna bli lite i samma anda som Ivy i Kim Hargreaves senaste kollektion. Bara utan flätor och med dubbel mosstickning och några väl valda detaljer vid ärmhålen, samt lite längre. Men ni förstår kanske hur jag menar i alla fall...