onsdag 17 december 2008

Var kan jag lära mig göra stickmönster?

Det är något som jag funderat på en hel del de senaste dagarna. Jag skulle vilja lära mig hur man på riktigt skall gå tillväga för att skapa olika typer av stickmönster. Detta aktualiserades när jag arbetade med den gråa västen. Då jag inte kan någon annan metod får jag arbeta med ett sorts märkligt visuellt system som jag började med i samband med den vita koftan. Jag ritar helt enkelt ut hur de olika delarna skall se ut på ett papper i skala 1:1 och så ser jag till att stickningens yttre kanter följer de ritade linjerna. Ett slags färgläggningsbok för stickare kan man kanske jämföra det med.

P1010620

Det här sättet är ju inte direkt bra när jag vill kunna skriva ner hur jag stickat eller kunna räkna ut på förhand vad som behöver göras. Sedan är det ingen garanti för att mönstret sitter särskilt bra då pappret inte vill böja sig enligt kroppen. Det måste finnas andra sätt att arbeta på och därför har jag ett par kvällar suttit och letat efter olika böcker i ämnet.

Tyvärr har jag inte ritktigt hittat någon som verkar vara just det jag söker. På en blogg nämndes boken Stretch fashion: Design and Patternmaking for Stretch and Knit Fabrics. Den verkar vara riktad mer till proffsdesigners och jag är aningen osäker på om jag kommer att ha någon hjälp av den om den är för avancerad. En annan bok som ofta dyker upp i nätbokhandlarna är Knitting in Plain English: Updated Edition. Den får blandad kritik och jag har inte ännu fått riktigt klart för mig om den är bara en grundhandbok för nybörjare eller om den faktiskt fokuserar på att designa själv.

Andra böcker jag tittat på är The Knitter´s Handy Book of Sweater Patterns och Teach Yourself Visually Knitting Design: Working from a Master Pattern to Fashion Your Own Knits. Den första hade någon i kritiken nämnt att bara tar upp tröjor som är raka i sidorna och det kan jag ju redan, jag vill lära mig olika sätt att göra mer figursydda plagg. Den andra är uppenbarligen en bok med standardmönster som man sedan lätt skall kunna omvandla enligt eget behov.

Detta innebär ju att jag gärna tar emot tips av er, känner ni till någon bra bok eller internetresurs som presenterar mönsterskapande mer ingående?

 Näsduksfodral från inspiration M

I dag fick jag annars en jättefin gåva av en annan hantverkare och jag måste bara visa upp den! Lotta utvecklar sina sytalanger och åtminstone jag tycker att detta härliga lilla näsduksfodral är underbart sött och även välsytt! Bilden tagen i kvällsljus är tyvärr inte helt rättvis men jag bara måste lägga in den nu. Jag borde gå i kurs hos dig, du är så duktig på att hantera symaskin! Så här i förkylningstider tror jag att detta blir ett utmärkt tillägg i handväskans standardpackning.

3 kommentarer:

Medea sa...

Klart du ska lära dig göra mönster. Jag lärde mig med hjälp av boken Stickmodeller med variationer av Elsebeth Lavold. Jag köpte den i början av 80-talet men den finns kanske på tradera eller på biblioteket. Visst är modellerna gamla men det styr man ju själv. Storlekstabeller hittar du på yarnstandards.com [nedladdningsbar pdf]
Lycka till!!
/Efwa

Annika sa...

Vilket bra tips du fick... ska ta o kolla lite själv... det är ju alltid kul att "göra" allt från början.... ofta har man ett garn.... o en dröm...:) såna små fodral har jag sett dyka upp både här o där på bloggarna... ett praktiskt etui... de har ju en tendens att spricka dessa plastfodral o drälla näsdukar överallt... Här regnar det o nästan all snö är borta...:( trodde i min enfald att det skulle bli en vit jul... kram Annika

Lottaspace sa...

Så roligt att du tyckte om näsduksfodralet! Tack för senast och ha en riktigt skön jul!

Kram,Lotta