onsdag 23 april 2008

Lite skåpmat och inspirationsfunderingar

När jag grävde i korgen med våra vantar och halsdukar för nån dag sedan fick jag tag i dessa vantar. Eftersom jag som bäst funderar på vad jag skall hitta på för nytt, litet projekt då de gråa ullsockorna är klara, fick jag för mig att använda vantarna som illustration för tankarna i det här inlägget. Dessa är ett bevis på att vi stickare kan hitta inspiration precis var som helst. Idén till mönstret föddes då jag råkade se en snutt av en gammal svartvit film. Handlingen utspelade sig på 1800-talet och pigan i filmen hade ett par vantar med ett snyggt randmönster när hon hämtade vatten på gården. En kort stund syntes hennes vantar för att sedan försvinna tillbaka ut i etern. Jag tog papper och penna och försökte skissa på hur jag kunde göra ett liknande mönster. Resultatet ser ni här, den glade mottagaren av vantarna blev maken. Garnet jag använde var Sandnes Sisu i varierande kulörer.

Jag älskar att använda mig av äldre eller traditionella mönster och material som kan anpassas till modernt bruk. Därför är nästa projekt i planeringsskedet att äntligen våga gå loss på de underbara, lokalproducerade ullgarnerna i naturfärger som jag har sparade i skåpet. De hör till kategorin garn som jag har köpt för att jag vet att jag kommer att älska att jobba med det, men jag måste bara hitta det projekt som är "värdigt" garnet. Medan jag söker tittar jag på olika inspirationssidor för att hitta gamla mönster eller idéer. Finlands hantverksmuseum har trevliga resurser och bilder, det bästa materialet finns på de finskspråkiga sidorna. En annan sida där man hittar idéer är Slöjdmagasinets nätbutik. Fantastiska, äldre böcker om olika tekniker har de. Jag blir inspirerad bara av att se pärmarna! Och sen finns ju alltid Yesterknits med sina mängder av gamla mönster. Jag har ännu inte köpt något via dem, men man borde kanske göra slag i saken.

En liten dröm jag har är att få gå till något museum med stor textilsamling och få ta en titt i arkiven. Oj vilka mängder inspiration man torde hitta där! För de som gillar äldre kläder och textil så måste jag bara lägga in denna länk: Tidens toj. HELT fantastisk webbutställning som finns på Danmarks nationalmuseums sidor. Ta en kopp kaffe eller annat gott drickbart och klicka er igenom. Love it! Jag har för övrigt satt in lite länkar till några av de hantverksbloggar jag brukar läsa. Kommer att uppdatera listan vartefter och lägga till även inredning och annat roligt. Avslutar med lite fler bilder på "filmvantarna".


1 kommentar:

Lotta sa...

Du e nog ganska otrolig du! Att hitta mönster från en svartvit film! Inte visste jag att du var en sån hantverkare!

Trevlig helg!
Kram, Lotta

p.s. jag har länkat till dig nu i dagens inlägg på min blogg.