onsdag 9 juni 2010

Moln och pärlor

P1040257

Förra veckan var minst sagt intensiv med stor jobb-deadline på fredagen och före det sena kvällar i jobbets tecken. Nu är det en vecka ledigt och den har hittills gått åt till att ta hand om att fixa allt det vi inte hann åtgärda i lägenheten innan vi flyttade hem igen.

Lite stickande har det också blivit. Nu har jag äntligen kommit i gång med den mörkblå moln-koftan. Bilden ovan visar lite hur den kreativa processen kan se ut när jag håller på. Jag har inte varit riktigt skarp när jag räknat ut mönstret, så det blir inte helt symmetrisk fördelning av ökningarna. Men det gör inget, för mönstret är rätt förlåtande så jag orkade inte riva upp.

P1040261

Jag hittade också ett för mig nytt garn, Sublime bamboo pearls dk, som hade den perfekta vita färgen för en sommarkofta. Mjukt och snällt verkade det och ett provnystan kom med hem. Nu först när jag sökte upp länken till garnet läste jag att det tydligen är inblandad nån sorts pulver av äkta pärlor i garnet för att få “pärlfiber”, vilket ska bidra med ett antal positiva egenskaper. Pärlorna påstås vara odlade i floder och sjöar. Hmm, min första reaktion är att undra om detta är etiskt och ekologiskt hållbart? Tycker bara att det låter som en slöseri av naturresurser att använda pärlor i garntillverkning, men det är väl nödvändigtvis inte så exklusivt som det låter. Har nån av er nån information om vad “pärlfiber” är för nåt?

3 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej Mia!
Tusen tack för det fina garnet som jag fick idag. Det var så fint och mjukt. Det kom som en present till mej på min födelsedag. Roligt!
Nu ska det få ligga lite och mogna liksom och sedan får vi se vad det blir av det. Jag ska lägga ut en bild på min blogg sedan, men just nu har jag strul med allt vad dator och bilder gäller.
Det vita garnet du stickar av verkar så fint, men med pärlor i?
Kramar Birgitta

Tant Kofta sa...

jag tycker det är så roligt och spännande att du räknar ut och provar dig fram.

maneki sa...

Råkade ramla över din blogg när jag googlade pärlfiber (upptäckte precis idag att det fanns garn gjort av pärlor och det måste ju undersökas som pärlfantast jag är).

Du funderade över hållbarhetsaspekten. När det gäller pärlor -- både sötvattenspärlor som verkar ingå i garnet och saltvattenspärlor -- är det så att mycket av den skörd man får ut inte håller tillräckligt hög kvalitet för att användas i smycken. Formen är ful eller lystern för dålig. De pärlorna mals ned och används bl a för att tillverka pärlemorpigment (används i bl a smink och diverse pysselsammanhang) eller som ytbeläggning på imiterade pärlor som shell pearls. På bl a Tahiti mal man ned pärlor som du och jag säkerligen inte skulle se några fel på, men för att hålla kvaliteten på topp -- och därmed lyxstämpeln -- så kasseras allt som inte är absolut perfekt. Så pärlorna i garnet är alltså troligtvis sådana som ratats av pärl- och smyckesindustrin. En restprodukt, som kan utnyttjas i andra områden istället för att bara slängas bort, med andra ord.

Av den anledningen behöver du inte känna att det är etiskt fel. Sen är det förstås en fråga om miljöeffekterna av pärlodling på samma sätt som andra fiber kan vara förknippade med negativa miljöeffekter vid framställningen. Ingrepp i vattenmiljöer, vare sig det är för räkodling eller vattenkraft, är alltid vanskliga och förändrar det naturliga systemet. Dock kräver pärlor mycket rent vatten för att leva så det kan förhindra vissa typer av miljöförstöring, hoppas många.

Jag är ingen expert på pärlodling, men har läst en del om det just för att lära mer om odlingarna är hållbara och är miljövetare i grunden.