Nu är det ju egentligen dag fem om man skall vara noga. Men hantverket tog överhanden i går och jag satt hela kvällen och var så försjunken i två olika arbeten att jag helt glömde bort tiden. När jag äntligen tittade på klockan var det på tok för sent att sätta sig vid datorn, så därför börjar jag dagens hantverkande med ett blogginlägg i stället.
Jag har valt att påbörja projekt som jag vet att kräver lite mer tid att inleda än att lägga upp maskor för ett par sockor. Ett sådant projekt är kläderna till den gamla porslinsdockan. Jag började surfa runt på nätet för att hitta information om underkläder på 1880-talet. Otroligt intressant, det finns massor med sidor på temat Victorian clothing (notera att folk använder termen Victorian ganska löst, det kan avse allt från den period drottning Victoria regerade till hela 1800-talet). Om någon är intresserad av bildmaterial är sidan Démodé som jag tidigare nämnt full med länkar till fotografier av tidsenliga underkläder i olika textilsamlingar.
Omkring 1880 hade en (borgerlig) kvinna en tunn, rak särk närmast kroppen. Plagget slutade i knälängd, hade urringning med dragsko och korta ärmar. Ju närmare år 1900 man kommer desto kortare ärmar, vid sekelskiftet var de i regel ärmlösa. Särkens funktion var att skydda kroppen från korsetten och att skydda korsetten från kroppens utsöndringar.
På nedre kroppen hade man mamelucker som var öppna i grenen, ovanpå särken en korsett, ovanpå korsetten en till undertröja som skyddade korsetten, underkjolar, turnyr, hellång underklänning och sedan först kom de klädesplagg som syntes utåt. (Hur fick man allt att rymmas under de pyttesmå, smala klänningsliven??) Detta kommer att vara arbetsordningen för dockkläderna, därför är steg ett att tillverka en särk.
Jag började med att göra en skiss och mätte sedan noggrannare upp urringningen och ärmarna. Ur mina gömmor letade jag fram ett ytterst tunt bomullstyg som jag köpt för många år sedan då jag höll på med miniatyrer till ett dockhus. Jag sydde först ihop sidorna på själva särken, sedan gjorde jag en bredare fåll nertill. Symaskinen skulle inte ha tyckt om detta tunna tyg, så det blev att sy för hand. Sedan klippte jag ut bitarna för ärmarna. Först fållade jag dem i nedre kanten och sydde ihop själva ärmen. Nästa steg var att fålla tyget upptill och till sist sydde jag fast ärmarna i särken, det blev en slags raglanärm för att få bättre passform.
Så här långt kom jag i går, nu återstår att rynka urringningen och sy lite dekorationer kring ärmar och fåll. Jag inbillar mig säkert, men jag tycker hon verkar ha en lite nöjdare uppsyn nu när hon slipper sitta helt naken!
Det andra projektet jag började med och som tog hela kvällen i anspråk var att räkna ut mönstret för ärmarna till spetskoftan. Jag är inte säker att jag fått det helt rätt, så det skall kontrollräknas i dag. Jag fick i alla fall ihop så mycket information att jag stickade klart mudden innan läggdags.
2 kommentarer:
WoW en veckas hantverk.... vilken bra ide... o mycket har du gjort också ser jag... koftan ger mersmak o stickade dukar är en grej jag länge velat testa.... skönt att lilla damen fått en kropp nu då.... jag skulle inte kunna hålla mig utan börja med kläder direkt.... Ha en fortsatt trevlig vecka..... Kram Annika
Ditt arbete med den lilla dockan är så spännande att följa.
Det är så fint och välgjort.
Hälsar koftan
Skicka en kommentar