tisdag 18 januari 2011

Flätstickad halsduk

Rätsidan till vänster, avigsidan till höger

Denna halsduk har varit klar ett tag redan, och kom genast i flitig användning tack vare det kalla vädret. Mönstret har jag komponerat själv och är en enkel kombination av flätningar.

Jag använde Sublimes organic merino woolk dk i färgen 115, stickstorlek 4. Tyvärr har de slutat tillverka just det garnet så det blev bråttom att se till att jag hade tillräckligt med garn. Min ursprungliga plan var att förse kortsidorna med tryckknappar så att jag skulle kunna använda den både som halsduk och som en rundsjal (?) eller vad det heter på svenska. Jag var dock för pessimistisk i min uppskattning av hur mycket stickningen skulle töja vid användning. Den blev för lång för att det skulle vara någon poäng med tryckknapparna, men den värmer ypperligt ändå!

Avigsidan är dekorativ den ocskå

söndag 9 januari 2011

Julklappssockor 2010

P1040801

Trots höga ambitioner i början av hösten blev detta sockpar den enda stickade julklappen som jag delade ut i år. Sockorna blev samtidigt resestickning under en arbetsresa veckan före jul. Jag blev positivt överraskad över hur snabbt jag hinner sticka sockor när jag faktiskt har en deadline! Jag räknade ut att det tog ungefär fem timmar per socka och det tycker jag är snabbt för mig. 

P1040799 Sockan är en enkel standardmodell med medelkort skaft och förstärkt häl. Garnet är Novitas Nalle aloe vera i färgen 175, en variant av detta garn som jag inte testat tidigare. Säga vad man vill om känslan i Novitas garner, men vill man ha hållbara sockor är garnen Nalle och Sju bröder alltid pålitliga. Från arbetsresan följde också ett nytt garn med hem, bara ljusförhållandena skulle fungera för fotografering skall jag återkomma till det!

lördag 1 januari 2011

Nyårsfunderingar

P1040739

Så här den första januari passar det väl med en liten reflektion över det gångna året och om vad som skall komma.

2010 bjöd bland anant på blindtarmsoperation, stambyte i hemmet inklusive två flyttar, intensiva tider på jobbet och en ny liten familjemedlem. Medan jag försökt vänja mig med att klara av ett högre tempo har det rätt naturligt blivit så att vissa aspekter blivit lidande. Som hantverket. Det känns ju lite tråkigt, men samtidigt har jag valt att inte låta mig ha särskilt dåligt samvete över saken. Skulle jag ha det över allt jag inte hinner göra skulle jag inte få något annat uträttat överhuvudtaget.

De gånger det dåliga samvetet ändå slagit till har jag bland annat funderat på bloggens framtid. Eftersom det inte verkar bli lugnare tempo framöver så blir det inte heller mer tid för hantverk och bloggande. Alternativen är ju rätt uppenbara, lägga ner eller fortsätta. Jag har kommit fram till att jag ändå vill fortsätta, om än med längre skrivintervaller än tidigare.

Det kommande året kommer troligen att bli ett av de mest intensiva jag hittills. Jag börjar nytt jobb på måndag och skall dessutom sköta ett annat stort projekt samtidigt. Det innebär att jag får se till att schemalägga också fritiden i större utsträckning än tidigare för att hinna med allt som jag ändå vill göra. Jag vill inte ge upp hantverkandet eller bloggandet, för hantverket ger mig ändå en välbehövlig paus i tankearbetet. Nånstans läste jag att det är bra för hälsan, både fysiskt och psykiskt, att sticka då den repetitiva verksamheten bidrar till att “reda upp” i tänkandet. För att orka med det utmanande och spännande året som nyss börjat behövs verkligen all positiv förstärkning som jag kan uppbringa!

Vad passar då bättre än en bild på ett par mysiga garninköp, som utgör grunden för två projekt som förhoppningsvis skall bli förverkligade under det kommande året.