lördag 1 augusti 2009

Sött och gott

P1020923

I torsdags hade vi Lotta med familj på besök. Jättekul att hinna träffas, och som ett extra plus fick jag tillfälle att testa en ny hobbyteknik som jag länge surfat runt och sökt information om. Som ni ser är det tårtdekoration jag avser.

Att dekorera tårtor verkar vara en sann prylhobby. För att kunna variera dig behövs en hel del tillbehör, allt från olika livsmedelsfärger, stansar och mått för att forma dekorationer till spritsmunstycken. Eftersom jag inte hade annat än två sorts spritsmunstycken och en färdigköpt sugarpaste tänkte jag försöka klara mig med detta och utforma dekorationen efter det. Jag hade inte heller någon livsmedelsfärg, därför blev det en väldigt vit tårta.

Som grund har jag en vanligt ljust tårtbotten skuren i tre lager. Fyllningen var skivade färska jordgubbar med en vitchoklad-lime fluff ovanpå.

För att sugarpasten inte skall börja smälta och svettas skall man antingen pensla den med flytande margarin/matolja/smörkräm, men jag såg att flera bloggare gjort en cream cheese frosting som de spacklat sina tårtor med innan de lagt på sugarpasten. Det tyckte jag lät gott, så då blev det frosting till både spackel och som spritsad dekoration.

Själva sugarpasten var en intressant ny bekantskap. Den var otroligt lätt att arbeta med, jag bara knådade massan mjuk och kavlade den på ett bakplåtspapper. Inget kladd och den satt ihop utan att spricka. Som novis hade jag inte kavlat massan tillräckligt tunn på alla ställen, vilket resulterade i smaken blev för mäktig på de delarna av tårtan där massan var tjockare. Om jag gör detta på nytt skall jag definitivt fästa mer uppmärksamhet på kavlingen. Den massa jag använde var alltså köpt i en specialbutik, men det lär gå att tillverka massan själv också. Det kanske jag får försöka nästa gång!

På det hela taget en god tårta, fyllningarna passade bra ihop och var ändå helt enkla att göra. Det skulle vara roligt att lära sig göra de vackra blommor som många tårtbloggare använder som dekoration, måste titta vad stansarna kostar nästa gång jag går förbi specialaffären…

Avslutar med ett par tårtlänkar som får mitt tårtförsök att blekna. Lördagsgodis? Javisst!

Baka baka liten kaka

Cickans piece of cace

Sidor med dekorationstekniker

P1020927

1 kommentar:

Efwa sa...

Den var supersnygg!! För många år sedan testade jag lite men hade inte tålamodet och nästan ingen i min familj gillar tårtor.