söndag 26 oktober 2008

Fingervantar med traditionella mönster

P1010353

Jag har nu stickat klart ett till av mina halvfärdiga projekt, nämligen fingervantarna med traditionella mönster. Jag har alltid tyckt om mönstren på den så kallade Lappfjärdsvanten och därför valde jag att använda två av mönsterbårderna på fingervantarna. Garnet är drops alpacka, tyvärr har jag inte kvar färgernas nummer men det är som ni ser senapsgult, chokladbrunt och vinrött. Det gick åt nästan ett helt nystan av det gula garnet för vantar i storlek 7. Jag använde mina trästickor i storlek 2,5 och det tyckte jag var lagom. 

Jag har inte stickat fingervantar tidigare, så själva fingrarna blev inte helt så snygga som jag hade önskat men jag lär väl mig med tiden. Det svåra är ju att sticka så att det inte uppstår hål runt fingrarna, hur man skall bära sig åt är jag inte helt säker på ännu. Mönsterstickningen blev lite för spänd så bårderna är en aning smalare än vantarna i övrigt, detta gäller speciellt den första vanten. När jag gjorde den andra hade jag redan börjat sticka lösare. Hursomhelst är vantarna riktigt varma och sköna, tack vare alpackagarnets lite fluffiga karaktär och det dubbla lagret garn som mönsterbårderna bidrar med. 

Eftersom jag utgår ifrån att Lappfjärdsvanten inte är så väldigt känd på annat håll än i Österbotten tänkte jag presentera den kortfattat, samt visa en bild på de två variationer jag har i min ägo. Etnologen Hjördis Dahl har sammanställt information om den finlandssvenska textila traditionen i boken Högsäng och klädbod utgiven 1987. Här berättas att Lappfjärdsvantarna stickats redan under 1800-talet och mönsterbårderna har då också använts för att pryda strumpskaft. Vanten har stickats främst för eget bruk, men det fanns också stickerskor som tillverkade dem till försäljning. Det vanligaste är att den stickats som den till höger, med vit botten och olika granna färger i varje mönsterbård. Även varianten med mörk botten och flerfärgade bårder är rätt vanlig. De olika mönstren lär ha egna namn. Jag såg att de fanns upptecknade i en bok om finlandssvensk hantverkskultur som Marthaförbundet gett ut, Marthornas textilskatter från 2007. Den borde jag nog för övrigt skaffa när tillfälle bjuds, den verkade innehålla mycket intressant.

P1010370

2 kommentarer:

Susanne sa...

Kul att du berättar lite historia bakom vantarna som för övrigt är underbara.

Annika sa...

Snygga snygga... har aldrig testat fingrar o det blir nog inga heller...ser inte roligt ut..:) Kram Annika